dijous, 30 d’abril de 2009

CIUDADANET' 09 "FOMENT DE LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA I LA CREACIÓ DE XARXES ENTRE ENTITATS"

Una representació del Punt Omnia de Santa Coloma de Cervelló ha participat a la tercera edició del projecte d'educació i sensibilització Ciudadanet' 09. L'objectiu principal és el foment de la participació Ciutadana i la creació de xarxes entre entitats.
El Seminari va començar amb la presentació de la ONGD Fundeso a carreg del seu coordinador internacional: Xian Nasheri que va parlar dels seus objectius, principis, dades i àrees d'activitat. Podeu trobar mes informació a la seva web www.fundeso.org
En segon lloc la Marta Masanes com a representant de Ciudadanet09 ens va explicar en que consisteix el projecte de Ciudadanet 09. El projecte està adreçat a col·lectius diferents: joves, gent gran, persones nouvingudes... i resumint molt i a grans trets seria:
  1. Contacte amb associacions.
  2. Tallers (reflexió, debat sobre diferents modalitats de participació ciutadana).
  3. Disseny i elaboració d'un curtmetratge.
  4. Seminari on finalment es crea un comitè per la ciutadania que elegirà un curt guanyador.
  5. Festa de clausura. En aquesta festa l'ajuntament es comprometeix a elaborar i fer realitat alguna de les propostes que plantegen els curts. A l'enllaç podeu veure noticies i diferents cur
En la part de participació ciutadana Oscar Rebollo, membre de l'institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB, va parlar sobre diferents visions sobre la participació. Ens va parlar d'una nova perspectiva de treball dels governants i com exemple ens va parlar de la nova administració Obama).
Ens plantejà la següent pregunta alhora de pensar un projecte de participació ciutadana: perquè ho fem?. Donant resposta a aquesta incògnita garantim que el nostre projecte sigui adequat. El ponent donà una serie de idees per fomentar la participació d'altres actors en la complexitat del projecte. Fent que el projecte doni sentit a la participació. Tenir un objectiu clar i així mateix saber a que col.lectiu està dirigit. Tenint això formulat podem passar al següent pas que seria convidar a les parts interessades (a priori). L'idea es que l'entitat promotora generi confiança donant una bona informació: que sigui entendible, transparent, amb un llenguatge clar. Un altre idea per fomentar la participació ciutadana va ser el reconèixer la capacitat de la gent a ser actiu i no convidar a la gent a un sacrifici per un barri, per una festa, etc... sinó l'oportunitat de la gent a participar i conectar a traves de les entitats els meus interessos personals amb l'interes general.

També va ser molt interessant l'exposició d'exemples pràctics com la Mª Eugènia Piola del (Plà de dinamització comunitari de la Barceloneta. Podeu trobar infomació a la web: www.aba.cat o L'Anna Rovira de l'associació Infoespai. També podeu visitar la seva web i veure el direcotori d'associacions de tot Catalunya.